Päiväkotien eroja?

Olen päiväkodissa harjoittelemassa täällä. Reilun kuukauden olen seuraillut jo tätä menoa ja tekemistä.

Paljon olen vain seuraillut ja vertaillut miten täällä toimitaan. Se, että meillä on kielimuuri esteenä komminukoimisessa, ei tarkoita ettenkö olisi lasten kanssa leikkimässä. Ei nämä lapsetkaan osaa puhua ruotsia tai edes puhua ollenkaan mitään, olen siis alle 3 vuotiaiden ryhmässä.
Työpaikalla työntekijät ovat rentoja ja todella ystävällisiä.

Muutamia havaintoja (vertaan päiväkoteihin missä olen ollut ja heidän käytäntöihin, mitä monessa paikassa käytetään).


Käsienpesu

Suomessa kädet pestään kun tullan päiväkotiin, tai laitetaan käsidesiä.
Täällä lapset lähtevät leikkimään suoraan ilman, että kädet puhdistettaisiin.

Ennen ruokaa Suomessa pestään kädet vedellä ja saippualla.
Täällä ei pestä ollenkaan, jos ne eivät ole likaiset/tahmaiset.

Vessareissun jälkeen Suomessa pestään kädet saippualla ja vedellä.
Täällä riippuu tilanteesta, muttei aina. (Pesen aina lasten kädet lopuksi)


Ulkoilu

Suomessa käydään ulkona joka päivä, säästä riippumatta. Ulkona leikitään lumessa, hiekassa ja vesilammikoissa.
Täällä lapset ulkoilevat pari kertaa kuukaudessa. Koska on niin kylmä ulkona. Ulkoilessa he istuvat rattaissa noin. 20minuuttia kun aikuinen työntää niitä korttelia ympäri. 


Ulkopukeutuminen

Suomessa on toppavaatteet, kurahousut, kypärämyssyt, toppahanskat ja villasukat. Ja paljon vielä muitakin vaatteita, jottei ulkona ole kylmä leikkiessä.
Tällä kaikilla lapsilla ei ole hanskoja tai pipoja kun he tulevat päiväkotiin ja jos he menevät ulos, niin he istuvat rattaissa ilman hanskoja. Aikuisetkin ovat ilman hanskoja ja pipoja. Minulla on hanskoista ulkohousuihin kun ulkoilemme, eikä minulla ole kiire sisälle kylmyyden takia.


Syöminen

Suomessa pienille lapsille on nokkamukit. Vähän isommille ilman kantta olevia ripamukeja.
Täällä 3 vuotiaallakin on nokkamukit, vaikka he voisivat jo juoda kannettomista mukeista. 

Suomessa syödään lusikalla tai haarukalla ja veitsellä. Riippuen ruoasta. Toki pienillä on haarukka tai lusikka käytössä, mutta isommille jo tarjotaan veistä.
Täällä syödää haarukalla ja lusikalla. Pienimmät syö vain lusikalla ja isommat haarukalla. Vetsi ei kuulu lasten ruokailuun täällä. Aikuisetkin käyttävät haarukkaa ja lusikkaa monesti ruolla kuin ruolla. (Kulttuurieroja)

Suomessa ei yleensä ole kaikilla työntekijöillä esimerkkiruokailuun mahdollisuutta.
Täällä jokainen syö lastenkanssa omiaeväitä tai samaa ruokaa mitä lapsetkin.

Suomessa ruoka on normaalia kotiruokaa, joka voi koostua lihapullista ja perunamuussista tai makaroonilaatikosta.
Täällä ruoka on kasvispainotteista, eli lihaa syödään vähän. Lihana on yleensä kala tai kana. Paljon erilaisia kasvissosekeittoja, papuja, salaatteja, riisiä ja kanaa, pastaa. Perunaa ei ole paljoa. Peruna normaalisti Suomessa olisi melkein joka päiväisessä ruokailussa, täällä se on jonkun laatikon lisukkeena.

Suomessa ei ole "hedelmävälipalaa".
Täällä syödään joka päivä noin tuntia ennen lounasta hedelmiä, jolloin lapset eivät ole niin nälkäkiukkusia lounaalla. Ja samalla he saavat syödä joka päivä muutamaa eri hedelmää.


Nukkuminen/lepo

Suomessa lapset nukkuvat aika pimeässä huoneessa, jolloin uni tulee paremmin. Ja monesti lapsilta otetaan päällysvaatteet pois unen ajaksi.
Täällä on aika valoisa huone, jolloin lapsilla on vaikeampi nukahtaa. Nukkumisen aikana lapsilla on päällysvaatteet päällä. Sisäkengät otetaan vain pois jos sellaiset on lapsilla jaloissa. Kun lapset heräävät niin he ovat aivan läpimärkiä hiestä. Otan monesti paksuimmat takit/hupparit pois, ennen kun he menevät nukkumaan.

Työajat

Suomessa työntekijät ovat useimmiten 7-8 tuntia töissä päivässä.
Täällä työaika on noin 6-7 tuntia, riippuen milloin ensimmäinen lapsi tulee ja milloin viimeinen lähtee. Olen joka päivä 8-16 töissä, joten olen koko päivän työpaikalla. Esim. Jos lapsi tulee aamulla, niin näen hänen kotiinlähdönkin. Mitä työntekijät eivät näe. 


Leikkiminen

Suomessa leikitään ja pelaillaan paljon erilaisia leikkejä ja pelejä.
Täällä muovaillaan todella paljon (välillä minusta liikaakin). Kirjoja selaillaan myös ahkerasti.

En tiedä miten Suomessa käytetään nykyään tabletteja päiväkodeissa. En usko, että niitä on käytössä muuhun kuin opetuskäyttöön/harvoin muuhun käyttöön.
Vilkkaana päivänä lapset istutetaan tabletin ääreen ja kuunnellaan lastelauluja ja katsotaan laulujen videoita. Jos lapsi potee koti-ikävää tai vanhempaa, niin monesti on tabletti ja musiikit esillä. Itse en ole laittanut lapsia istumaan tabletin äärelle, koska en koe sitä tarpeelliseksi.


Kierrätys

Biojäte, pienmetalli, kartonki ja kaikki muu roska. Nuo ovat Suomessa yleisimmät kierrätettävät asiat, joka on jo todella hyvin.
Täällä lyödään kaikki samaan roskikseen. Vaikka pihapiirissä löytyy biojäteastiasta vaatekeräysastiaan, niin kaikki laitettaan samaan roskikseen.

Olen siis yksityisessä päiväkodissa töissä, joten täällä voi olla isojakin eroja, mitä muissa päiväkodeissa tehdään.



Jessika








Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pakkausta, intoa ja uuden kokemista

Miten voit helpottaa vaihdon sujuvuutta itse?

Stressitön elämä täällä?